Γενική Γραμματεία
Αντεγκληματικής Πολιτικής

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, σε μήνυμά του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στη στενή και παραγωγική συνεργασία πού είχε με τους απερχόμενους Υπουργό και Υφυπουργό.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

« Στιγμές όπως η σημερινή πιστεύω έχουν ειδικό βάρος, κυρίως συναισθηματικό, διότι έρχεται η ώρα του αποχωρισμού φίλων και συνεργατών, με τους οποίους συνεργαστήκαμε άψογα και παραγωγικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Είμαι υπερήφανος πού είχα την ευκαιρία να εργαστώ από κοινού, στον απαιτητικό και ιδιαίτερο τομέα της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής, με τον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου. Μπορώ να πω και δημόσια ότι πραγματικά η εμπειρία συνεργασίας με τους δύο Υπουργούς και τους συνεργάτες τους ήταν εξαιρετική.

Επιτρέψτε μου να τους ευχαριστήσω από καρδιάς για την αμέριστη εμπιστοσύνη πού μου έδειξαν και να δεσμευθώ ότι με την ίδια επιμονή και εργατικότητα θα συνεχίσουμε στο δρόμο της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής στον δύσκολο τομέα της Γενικής μας Γραμματείας.

Οφείλω να σημειώσω ότι, το διάστημα της συνεργασίας μας υλοποιήθηκαν οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με την αναδιοργάνωση της σωφρονιστικής πολιτικής και μπορείτε κύριοι Υπουργοί να είστε βέβαιοι ότι με την καθοριστική συμβολή σας επικρατούν σήμερα συνθήκες ευνομίας και ευταξίας στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας. Με το έργο μας αποδείξαμε ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και όχι Κράτος ανομίας και αναρχίας.

Θέσαμε προτεραιότητα την ανάδειξη του σωφρονιστικού και όχι του τιμωρητικού χαρακτήρα του συστήματος. Με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις, με αποκορύφωμα την θέσπιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, στις διεθνείς συμβάσεις, στις καλές πρακτικές των Διεθνών Οργανισμών. Διορθώσαμε κακώς κείμενα τα οποία βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, πού επεξεργαστήκαμε, επετεύχθη η διάκριση και ο ορθολογισμός διαχείρισης των ΣΚ, η ανεμπόδιστη και καθολική πρόσβαση των κρατουμένων σε παροχές υγείας, η ενίσχυση των υπηρεσιών τηλεϊατρικής, η δυνατότητα συμμετοχής κρατουμένων σε δικαστήρια μέσω ειδικά διαμορφωμένων αιθουσών εντός των ΣΚ, η επέκταση και λειτουργία Συμβουλευτικών Προγραμμάτων σε όλα τα ΣΚ σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, η θεσμοθέτηση ίδρυσης υποχρεωτικών δομών εκπαίδευσης σε όλα τα ΣΚ, ενώ καινοτόμα είναι η ένταξη προγράμματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης κρατουμένων (δράση πού εγκρίθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ), η επίτευξη στενής συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αναβάθμιση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας στα αγροτικά καταστήματα, παράλληλα με τη νομοθέτηση βελτίωσης των προϋποθέσεων μεταγωγής κρατουμένων από τα λοιπά ΣΚ στα Αγροτικά ΣΚ (τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.000 μεταγωγές κρατουμένων προς τα αγροτικά ΣΚ), η σύσταση και λειτουργία Σχολής Υπαλλήλων Εσωτερικής και Εξωτερικής φύλαξης και βέβαια η ωρίμανση όλων των απαραίτητων διαδικασιών του έργου μετεγκατάστασης των ΣΚ Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο (έργο πού υλοποιείται με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), καθώς και της ανέγερσης νέων ΣΚ σε Ιωάννινα και Χαλκίδα. Επίσης, εντός του καλοκαιριού θα λειτουργήσει το νέο ΣΚ Δράμας και μέχρι τέλους του έτους το νέο ΣΚ Κρήτη ΙΙ στο Λασίθι. Παράλληλα προχώρησαν προσλήψεις υπαλλήλων σε χρόνους ρεκόρ, σε συνεργασία με τον ΑΣΕΠ, η ενεργειακή αναβάθμιση των ΣΚ, μέσω του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ του Υπ. Περιβάλλοντος, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι η ίδρυση παραρτημάτων του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ σε πόλεις της χώρας, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της ομαλής επανένταξης των αποφυλακιζομένων συνανθρώπων μας στην κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά εντείναμε και αυξήσαμε τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα ΣΚ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 12.700 έρευνες από Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους με τη συνδρομή δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να παταχθούν παραβατικές και παράνομες δραστηριότητες εντός των ΣΚ.

Αυτά είναι κάποια από τα πολλά επιτεύγματα που πραγματοποιήσαμε μαζί στον σύντομο χρόνο συνεργασίας μας, χωρίς να σημαίνει ότι είναι τα μοναδικά που χρήζουν ιδιαίτερης μνείας.»

Τέλος, ευχήθηκε καλή συνέχεια στην επαγγελματική αλλά και  προσωπική πορεία των απερχόμενων Υπουργού και Υφυπουργού, ευόδωση στους στόχους τους, σωματική και ψυχική ευημερία.

Στο νέο Υπουργό, στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, ευχήθηκε να έχει μια ανέφελη και παραγωγική θητεία και διαβεβαίωσε για την αμέριστη και ειλικρινή συνεργασία πού προτίθεται να έχουν.