Γενική Γραμματεία
Αντεγκληματικής Πολιτικής

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Φορέων για τα Ναρκωτικά και Άλλες Εξαρτήσεις 2022: Ζητήματα του Σήμερα, Προκλήσεις του Αύριο

Την Τρίτη 13/12/2022, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, παραβρέθηκε στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Φορέων για τα Ναρκωτικά & Άλλες Εξαρτήσεις 2022: Ζητήματα του Σήμερα, Προκλήσεις του Αύριο, έπειτα από πρόσκληση του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, κ. Χρήστου Κουϊμτσίδη.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην πολύπλοκη φύση της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, στον καθοριστικό ρόλο που παίζει η αποτελεσματική θεραπεία στην επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, καθώς και στις συνεργασίες της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με ποικίλους φορείς (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ, κ.α.), αναγνωρίζοντας πως η θεραπεία στα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες άτομα χρήζει ιδιαίτερης επιστημονικής γνώσης, προσέγγισης και διαχείρισης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Αποτελεί πρώτιστο μέλημα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής η αξιοποίηση συνεργατικών σχημάτων με καταξιωμένους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία όσων τοξικοεξαρτημένων εγκλείστων χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την πολυετή εμπειρία τέτοιων φορέων στήριξης, σεβόμενοι απόλυτα τις αρχές μας, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, ιδιαίτερα αυτά της αξιοπρεπούς ζωής και της απρόσκοπτης πρόσβασης σε ψυχολογική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Πολιτείας, αναφορικά με το αυτονόητο δικαίωμα στη θεραπεία των ευάλωτων συνανθρώπων μας, που ζουν καθημερινά υπό την απειλή της υποτροπής και της σοβαρής βλάβης στην υγεία τους, καθώς και στην ουσιαστική πρόνοια από αντίστοιχες συνεργασίες με στόχο την ολική εξάλειψη του στίγματος και της στοχοποίησης, που επιφέρει κάθε λογής εξάρτηση.