Γενική Γραμματεία
Αντεγκληματικής Πολιτικής

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα και Κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής στη Μεγάλη Βρετανία

Στο πλαίσιο της εδραιωμένης συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Μ.Βρετανίας σε θέματα ασφάλειας, «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης», μεταφοράς κρατουμένων και γενικότερης σωφρονιστικής πολιτικής, αντιπροσωπεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποτελούμενη από συμβούλους και υπηρεσιακά στελέχη, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου, πραγματοποίησε το διάστημα 28 έως 30/3 επίσημη επίσκεψη στη Μ.Βρετανία, υπό την αιγίδα της Bρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει αναλάβει ως σύμβουλος το έργο της κατασκευής του νέου Σωφρονιστικού Συγκροτήματος στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε δύο νέες βρετανικές φυλακές, μία υποδίκων ήπιας εγκληματικότητας – της οποίας η διαχείριση πραγματοποιείται από τον Ιδιωτικό Τομέα – και μία καταδίκων για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας – της οποίας η διαχείριση πραγματοποιείται από το Δημόσιο Τομέα – και να ενημερωθεί εκτενώς για τον τρόπο  λειτουργίας τους από τους Διευθυντές και αρμόδια στελέχη τους.

Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το σωφρονιστικό σύστημα και τις φυλακές, Damian Hinds καθώς και στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην Κεντρική Υπηρεσία στο Λονδίνο, όπου έγινε ενημέρωση σχετικά με το βρετανικό κατασκευαστικό πρόγραμμα νέων  φυλακών, το σύστημα διαχείρισης του πληθυσμού κρατουμένων καθώς και το σύστημα συλλογής, ανάλυσης και αξιοποίησης πληροφοριών.

Ακολούθησε συζήτηση, η οποία εστιάστηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο το βρετανικό όσο και το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα και πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με την επίτευξη του κοινού στόχου της κοινωνικής ασφάλειας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Παπαθανασίου, προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα και η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, καθώς και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της συνεργασίας τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παπαθανασίου επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία στη βρετανική πρωτεύουσα και είχε συνάντηση εργασίας με το νέο πρέσβη κ. Ιωάννη Τσαούση και στελέχη της διπλωματικής αντιπροσωπείας.