Γενική Γραμματεία
Αντεγκληματικής Πολιτικής

Ευχετήριο Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, ενόψει της Εορτής του Αγίου Ελευθερίου, Προστάτη των Κρατουμένων

Ενόψει της σημερινής εορτής του Αγίου Ελευθερίου, Ευεργέτη και Προστάτη των Κρατουμένων, θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά, με υγεία στους εγκλείστους συνανθρώπους μας σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

Αναγνωρίζοντας τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν μέσα στη φυλακή, καθότι ο εγκλεισμός δεν αποτελεί πανάκεια, παρά μια αναγκαστική λύση ενάντια στη παραβατικότητα και το έγκλημα, εργαζόμαστε αδιαλείπτως ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες και αγαθά, που θα αμβλύνουν τα εμπόδια διαβίωσης, θα ανακουφίζουν την δύσκολη καθημερινότητα, θα λειτουργούν ενισχυτικά για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, αλλά και θα προασπίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των κρατουμένων.

Η Πολιτεία, μέσω των αρμοδίων οργάνων της, φροντίζει για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας και επικοινωνίας με το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να προετοιμάζει  τα άτομα πού στερούνται προσωρινά την ελευθερία τους να επιστρέψουν στην πραγματική ζωή.

Μακριά από το στίγμα, μακριά από τα στερεότυπα, διατηρώντας ζωντανούς τους δεσμούς με τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουμε να προσφέρουμε ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική σε όλους τους πολίτες εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ευχόμαστε σε όλες τις κρατούμενες, σε όλους τους κρατούμενους, μαζί με τις οικογένειές τους, από καρδιάς Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και Χαρούμενο το Νέο Έτος!