Γενική Γραμματεία
Αντεγκληματικής Πολιτικής

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Δομοκού, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε τη Δευτέρα 20/5/2024, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Δομοκού, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κα. Δήμητρα Λυγούρα, με σκοπό την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ο κ. Υφυπουργός και η κα. Γενική, συνομίλησαν αρχικά με τον Διευθυντή του Καταστήματος, για ζητήματα που αφορούν την καθημερινή διαβίωση κρατουμένων και προσωπικού. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα ενός πολύ σημαντικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης που εφαρμόστηκε εκεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της ήδη πετυχημένης συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και παρακολούθησαν μαζί με την Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, κα. Γιάννα Χορμόβα, εκδήλωση όπου και απονεμήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες κρατουμένους. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην ειδικότητα «μαγειρική τέχνη – ζαχαροπλαστική», συνολικής διάρκειας 350 ωρών, που απευθύνθηκε σε 10 κρατούμενους και υλοποιήθηκε, μέσω του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Λαμίας της ΔΥΠΑ.

Στη συνέχεια προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και της ΔΥΠΑ, πάνω σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης κρατουμένων. Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δυο φορέων για την ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, μετά την αποφυλάκιση.

«Ενισχύουμε διαρκώς και στηρίζουμε τα πολύ σημαντικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, μέσα από την πετυχημένη συνεργασία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των κρατουμένων, σε επαγγελματικά πεδία τα οποία έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ουσιαστικά το νέο τους ξεκίνημα.

Παράλληλα, υλοποιούμε σε Σωφρονιστικά Καταστήματα όλης της χώρας, μια σειρά από προγράμματα εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης των κρατουμένων, ως απαράβατο όρο κοινωνικής επανένταξης και άρσης κάθε μορφής κοινωνικού στιγματισμού. Θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, δεν συνδέεται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων υποδομών και υπερπληθυσμού, αλλά και με σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ξεκάθαρο ανθρωποκεντρικό πρόσημο, πάνω στη βάση του στρατηγικού μας σχεδιασμού για ένα νέο, σύγχρονο και Ευρωπαϊκό Σωφρονιστικό Σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός.

«Η συμμετοχή των κρατουμένων σε δράσεις εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της

καθημερινότητάς τους και το εφαλτήριο για να κάνουν μια καινούργια αρχή, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να πετύχουν την επανένταξή τους στην κοινωνία και τους θεσμούς της.

Με αυτά γνώμονα, στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής συνεργαζόμαστε με κάθε φορέα που μπορεί να συμβάλλει στην απαραίτητη αλλαγή της συνθήκης. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ. Στόχος όλων μας είναι να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία με την άρση κοινωνικών στερεοτύπων και αποκλεισμών, και να δημιουργήσουμε μια πραγματικά συμπεριληπτική κοινωνία για όλους», ανέφερε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

«Η σημερινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας επικυρώνει τη βούλησή μας να εργαστούμε συστηματικά για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της εργασιακής επανένταξης των κρατουμένων. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις δεξιότητές τους, διευκολύνοντας το νέο τους ξεκίνημα και συμβάλλοντας στην άρση του κοινωνικού στιγματισμού που αντιμετωπίζουν», δήλωσε η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ.